Tips om condensvorming op de beglazing aan de binnenkant te voorkomen

Het ontstaan van condens wordt veroorzaakt door het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenlucht. Dit wordt veroorzaakt door de afwijkingen in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenomstandigheden. Deze situatie doet zich vaak voor wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Wat zorgt hiervoor?

Het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid zijn vaak de oorzaken van condens op de beglazing. Als het koud is buiten, is de beglazing vaak kouder dan de temperatuur in huis. Bij het contact tussen de warme binnenlucht en het koude glas van de beglazing, verliest de warme lucht haar capaciteit om vocht vast te houden.

Door het temperatuurverschil condenseert het overtollige vocht op het koude raam, wat resulteert in condensvorming. Wanneer de isolatie van een raam niet goed is, zal het glas sterk afwijken van de binnentemperatuur. Enkel glas en andere slecht geïsoleerde ramen hebben meer kans op condensvorming.

Het uitvoeren van bepaalde activiteiten in huis, zoals koken, douchen of het drogen van wasgoed, kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid binnenshuis stijgt. Als vochtige lucht niet adequaat wordt afgevoerd, kan dit leiden tot condensatie op ramen, vooral als deze ramen koud zijn. Dit zijn de meest voorkomende factoren die leiden tot condensatie, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw woning.

Verminderen of voorkomen

Zorg voor een goede luchtcirculatie in uw woning, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Maak gebruik van ventilatieroosters of open ramen om vochtige lucht af te voeren. Zorg ervoor dat uw ramen goed geïsoleerd zijn om temperatuurverschillen te beperken.

In ruimtes waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd, zoals de badkamer en keuken, gebruik uw afzuigventilatoren om vocht direct af te voeren. Gebruik een luchtontvochtiger als de luchtvochtigheid in huis consistent hoog is. Het verminderen van condensatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en voorkomt schimmelvorming.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1090

Wij helpen u graag verder!